Garázskapu technika

Kérjen tőlünk árajánlatot!

Garázskapu technika

Garázskapuja elmúlt 10 éves? Előfordulhat, hogy eljött az ideje a garázskapu cserének!

Legtöbbször az emberek karbantartják a garázskapu leglátványosabb és legfontosabb alkatrészeit, de sokan megfeledkeznek arról, hogy a garázskapu olyan görgőkkel is rendelkezik, amelyek zökkenőmentessé teszik a garázskapu mozgását. A garázskapu görgők összekötik az ajtót a sínekkel, így biztosítva a problémamentes működést.

Különböző minőségű hengerek

A garázskapukat működtető hengereknek is több típusa van. Egyes garázskapu görgők kemény műanyagból vagy acélból készülnek és nem rendelkeznek golyóscsapággyal. Az ilyen típusú garázskapu-görgőket érdemes kétévente újakra lecserélni. Golyóscsapágy nélkül ezek a görgők gyorsan elhasználódnak, ami a garázskapu nyikorgó hangját eredményezi.

Frissített henger

Vannak azonban golyóscsapágyas garázskapu-görgők is, ami általában nejlonból készülnek. A görgők különféle kivitelűek, nyitott vagy tömített csapágyasak. A nyitott csapágyak görgőit minden negyedévben meg kell kenni, hogy továbbra is zökkenőmentesen működjenek. A garázskapu-görgők élettartama a típustól és a kiviteltől függően minimum 2 év.

Garázskapu-görgő ellenőrzése

Minden évben meg kell vizsgálni a garázskapuk görgőit, illetve negyedévente meg is kell kenni őket. A rendszeres kenés növelheti a hengerek élettartamát. Az ellenőrzés során figyelembe kell venni a következőket, így időben cserélheti ki a garázskapuja görgőit, mielőtt nagyobb kár keletkezne:

  • A görgő nem ingadozhat, hiszen megfelelően rögzítették a garázskapuhoz.
  • Ha a henger megrepedt és nejlon darabok hiányoznak belőle, akkor minél hamarabb cserére szorul.